Ketam Masak Merah Pecah Telur : Cuma when ketam dah masak, akhir skali pecahkan telur dlm kuah tu.. Sorang tak habis satu ekor ni aa tak habis. 1 sudu makan sos ikan; Gaulkan ketam dengan garam kunyit. Boleh juga dimasakkan telur di dalam bekas lain sebelum dimasukkan ke dalam kuah terutama jika telur kelihatan belum masak. Tambah pes asam jawa, kacau dan tuang air, kacau rata dan biar mendidih.
Tambah pes asam jawa, kacau dan tuang air, kacau rata dan biar mendidih. Serbuk kunyit 1 sudu besar; Terus kacau supaya pati santan tak pecah minyak. 3 helai daun limau purut; Selesai menggoreng ketam, kemudian rebus telur masin sehingga masak.
Resipi sedap dan mudah untuk ketam masak merah. Masukkan cili kisar dan goreng dengan api perlahan sehingga betul betul garing. #3 ketam dan ayam phad ka prao. Gaul ketam dgn tepung jagung. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Boleh juga dimasakkan telur di dalam bekas lain sebelum dimasukkan ke dalam kuah terutama jika telur kelihatan belum masak. Tutup kuali dan biarkan hingga ketam masak. Lately ni sibuk byk he he he.
Apabila cukup rasa dan telur masak sepenuhnya.
Macam buat sambal tumis biasa. Masukkan air mengikut kepekatan kuah yang diingini. Jom.layan menu yang dah hukum pak cik tong kalau ader lagi he he he kira n3 tertunggak. Apabila cukup rasa dan telur masak sepenuhnya. Tutup kuali dan biarkan hingga ketam masak. Tambah pes asam jawa, kacau dan tuang air, kacau rata dan biar mendidih. Tumis cili kering hingga masak. Biarkan seketika kemudian gaulkan sekejap dan tutup api. Kisar lengkuas dan halia (bawang besar dan cili kering kisar ada dalam simpanan). Sorang tak habis satu ekor. Selesai menggoreng ketam, kemudian rebus telur masin sehingga masak. Lately ni sibuk byk he he he. Jika kuahnya kering jangan ditambah air lagi.
Pppsssttt ni hasil ketam masa beli kat sabah aritu ha ha ha baru nak n3 kan? 6 ekor ketam (dibersihkan dan direbus bersama garam dan serai ketuk hingga 3/4 masak & toskan) 2 sudu makan cili giling; Masukkan ketam dan 1 cawan air. Pastikan telur tidak bertindik antara satu sama lain. Tambah pes asam jawa, kacau dan tuang air, kacau rata dan biar mendidih.
Bila telur mengeras, masukkan bawang besar. Kalau kuah kering, boleh tambah air supaya ketam boleh berenang dengan penuh nikmat sehingga kulitnya bertukar kaler merah. Nak jimat masa, aku buat masak sambal ketam bertelur ni. Masukkan cili kisar dan goreng dengan api perlahan sehingga betul betul garing. Kecilkan api, tuang telur tadi ke atas ketam. (qh tambah sebiji lagi putih telur) 2. Ketam masak merah pecah telur. Biarkan seketika kemudian gaulkan sekejap dan tutup api.
Jangan masak telur terlalu lama kerana ia akan menjadi keras.
Jika kuahnya kering, biarkan saja jangan tambah air. Biarkan dulu telur tu tak yah kacau. Sama je mcm org2 lain buat pun.cuma saya asingkan kuah ketam yang sedap likat dengan lemak n telur ketam tu.senang nak makan ️ #goldenapron2020. Panaskan minyak yang sama, tumis lengkuas, halia dan bawang merah kisar dahulu. Cuma when ketam dah masak, akhir skali pecahkan telur dlm kuah tu. Ketam masak merah pecah telur. #3 ketam dan ayam phad ka prao. Jangan masak telur terlalu lama kerana ia akan menjadi keras. Pppsssttt ni hasil ketam masa beli kat sabah aritu ha ha ha baru nak n3 kan? Cara memasak ketam masak merah pecah telur. Sebenarnyer kalau nak cita pasal sejarah memang lama. Kecilkan api, tuang telur tadi ke atas ketam. Terus kacau supaya pati santan tak pecah minyak.
Selepas itu masukkan ketam dan juga sedikit air. Kacau biar telur tu masak dan rata. Sorang tak habis satu ekor ni aa tak habis. Masukkan ketam dan 1 cawan air. 3 helai daun limau purut;
Masukkan air asam dan air sedikit demi sedikit, kacau hingga sebati. Masukkan kentang, lobak, masak sehingga empuk. Kisar lengkuas dan halia (bawang besar dan cili kering kisar ada dalam simpanan). Tumis cili kering hingga masak. (aku campur putih telur sket.syg nk buang smua.) garam minyak cara buat: Kalau terlalu pekat, tambahkan air sedikit demi sedikit. Masukkan gula terlebih dahulu supaya sambal berwarna merah cantik. Resepi ketam masak telur masin.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Main pasar ada ketam nipah. Biarkan seketika kemudian gaulkan sekejap dan tutup api. Kemudian gaul rata sehingga telur masak. Selepas itu masukkan ketam dan juga sedikit air. Masukkan garam, belacan dan air asam jawa. (qh tambah sebiji lagi putih telur) 2. Uui telur padat isi padat. Sorang tak habis satu ekor ni aa tak habis. 1 biji telur ayam (di pukul) sedikit serbuk kari ; 3 keping cendawan hitam | rendam dan toskan Bila dah pecah minyak, masukkan sos tiram dan sos cili. Kalau terlalu pekat, tambahkan air sedikit demi sedikit. Panaskan minyak yang sama, tumis lengkuas, halia dan bawang merah kisar dahulu.